понеділок, 22 вересня 2014 р.

Сповідь, напоєна любов`ю до рідного краю

19 вересня 2014 року в приміщені КУ «Нововоронцовський районний Будинок культури»  відбувся захід « Сповідь, напоєна любов`ю до рідного краю»,  присвячений творчості художника, письменника, сценариста, режисера та новатора українського кіно О.П.Довженка, якому у вересні цього року  виповнилося 120 років з дня народження.
На заході були присутні: учасники літературного об`єднання «Пам`ять», представники районної ветеранської організації, вчителі І.Шуляр, Н.Запорож

ченко,  учні 11 класів Нововоронцовської загальноосвітньої школи №1, директор районного краєзнавчого музею В.Тартиця, читачі районної бібліотеки, колишній директор ЗОШ № 1 М.Романішин  з дружиною В.Романишина.
Працівниками КЗ ««Нововоронцовська центральна районна бібліотека» була підготовлена книжкова виставка   під назвою «Тільки чисте золото правди», яку презентувала присутнім бібліотекар КЗ ««Нововоронцовська центральна районна бібліотека»  Л. Лукіна.
 «На вкраїнськім , вселюдськім полі Український іде да Вінчі…» -  так писав  про Довженка Андрій Малишко, немов відчуваючи його могутню ходу по планеті, «Митців такого рівня , як Олександр Довженкр, сьогочасна світова культура може назвати небагато», акцентував Олесь Гончар." – ось такими словами звернулася Любов Миколаївна до присутніх на початку  своєї презентації.
«Розпочну я краще писати новий сценарій про народ» -   цими словами з щоденника Олександра Довженка і розпочався захід. Всі присутні із залюбки не тільки слухали про життя кінорежисера   -  яке оповідали  директор КУ «Нововоронцовський РБК» Абзедлімов Олексій та керівник народного клубу ветеранів «Осіннє золото» Валентина Саланська  , а й дивилися про нього відео презентації і його фільми.
«Довженко» це не просто новатор, він є основоположником самобутнього жанру  -  кіноповість, який поєднав риси кіносценарію та повісті – розповідали глядачу оповідачі, за словами яких послідкували перенесені з екрану на театральні підмостки Довженкові повісті у виконанні молодого покоління драматичного аматорського театру «Душа» (керівник Олексій Абзелімов), : «Незабутнє», «Повість полум’яних літ», «Україна в вогні». 
Під час заходу демонструвалися уривки з   кінофільмів: «Земля», «Аероград», «Щоденник».

В нашому житті Олександр Довженко назавжди залишиться людиною  з багатогранним життям, великою творчою нивою та  новатором сьогодення. В його серці завжди була мудрість, чесність та доброта. Він жив своєю батьківщиною, своєю землею.

Немає коментарів:

Дописати коментар