середу, 26 листопада 2014 р.

Чарівне дійство у дитячому садку

     "Казка - це золоте намисто, яке впало на морське дно" - кажуть старі люди. І щоб не втратили наступні покоління такого намиста, ми повинні зберігати у своїй памяті перлини народної мудрості.
 Мабуть, на Землі немає людини, яка б не любила казок. Адже змалку казка навчала нас уявляти та мріяти, радіти й сумувати. У казках уславлюється сміливість, мудрість, прагнення до справедливості. Казка посідає важливе місце і у громадянському вихованні.
 Саме тому  працівниками КЗ «Нововоронцовська центральна районна бібліотека» та директором КУ «Нововоронцовський районний Будинок культури»  О.Л.Абзелімовим  було розроблено і проведено казкове асорті «Врятована пісня», яке відбулося 25 листопада 2014 року в приміщенні  дошкільного  навчального  закладу ясла-садок № 1.
 Виставу для майже 80 малят поставили  юні актори -учасники волонтерської команди «Лідер». Вони разом з Розбійником розважали дітей, проводили ігри та конкурси,  загадували загадки, частували цукерками.
На основі яскравих контрастних протиставлень, показано добрі і погані вчинки. Діти навчалися розуміти мораль казки і приймати сторону Добра.





 

понеділок, 24 листопада 2014 р.

Чарівне царство книжок

    20 та 21 листопада  2014 року в  КЗ «Нововоронцовська центральна районна бібліотека»   відбулася екскурсія « Чарівне царство книжок»  для  дітей старших груп Нововоронцовського дошкільного навчального закладу №1.  Дошкільнята познайомилися  з правилами користування книгою, книжковими виставками, новою літературою і періодичними виданнями, які передплачує бібліотека. Малятам дуже сподобалась цікава та пізнавальна екскурсія, про що свідчили слова вдячності від наших маленьких користувачів. Попереду  на них чекав справжній сюрприз. У читальній залі на дітей очікувала казкарка, яка запропонувала разом почитати книги.  Іноді, коли справді віриш у дива, казкові герої приходять у гості.  Так сталося і цього разу. До дітей завітали Їжачок, Вовк, Кізонька, Лев, Відьмочка та Зайчик, які за допомогою маленьких друзів повернулися до своїх книг.

     Казка не лише захоплює малечу, а й з раннього дитинства прищеплює любов до літератури, розширює  кругозір і словниковий запас, дає уявлення про життя людей та тварин.       
Тож, запрошуємо усіх бажаючих маленьких читачів та їхніх батьків до нашої бібліотеки, де кожен знайде для себе потрібну книгу.

пʼятницю, 21 листопада 2014 р.

«Пам'ять та віра!»

З метою вшанування пам'яті жертв голоду в Україні 20 листопада 2014 року у приміщенні районного краєзнавчого музею для учнів 7-х класів Нововоронцовської загальноосвітньої школи №1 проведено годину скорботи «Невиплакані сльози України».
Знайомлячи учнів з матеріалами тематичної постійно діючої виставки, директор музею Валентина Тартиця розповіла про причини та наслідки цієї трагедії в країні. Провідний бібліотекар центральної районної бібліотеки Оксана Мандрика представила присутнім огляд тематичної літератури «Пам'яті печаль» . Вона детально зупинилася на місцевому матеріалі: зачитала спогади про голод в Херсонській області і Нововоронцовському районі.
Відродження України можливе тільки тоді, коли народ поверне свою історичну пам'ять. Хай простять нам наше безпам'ятство всі жертви голодомору, що лежать у сирій землі. З давніх часів люди очищувались вогнем. Запалювали свічку і мовчки клялися, що пам'ятатимуть, що не забудуть. Тому учасники драматичного аматорського театру «Душа» районного Будинку культури під керівництвом Олексія Абзелімова показали свою композицію «І мертвим і живим, і не народженим…» тримаючи в руках запалені свічки.
Закликаємо всіх приєднатися до Всеукраїнської акції «Запали свічу!» 22 листопада і сказати слова, які нас згуртують - «Пам'ять та віра!».




вівторок, 18 листопада 2014 р.

Кожному під силу "зачарувати" своє життя


Ви вірите у дива? Якщо ні – даремно.  Адже кожному  під силу "зачарувати" своє життя так, щоб чудеса в ньому траплялися постійно.  18  листопада 2014 року до  Нововоронцовського дошкільного  навчального закладу ясла-садок №2 завітали справжнісінька Лісова Фея зі своїми друзями Катрусею, Алінкою,  Джмеликом  і Білочкою. 

      Казку для малечі створили  юні актори - волонтери КЗ«Нововоронцовська центральна районна бібліотека» Ходус Катерина, Орленко Дарина, Головач Ксенія, Желізньова Аліна та Максимов Олександр. Учасники команди «Лідер» розважали дітей, проводили з ними ігри та конкурси,  загадували загадки, частували цукерками.

 Волонтери не вперше відвідали дитячий садок «Колосок» та все ж завжди дуже хвилюються перед зустріччю з маленькими друзями. Але коли вони переступають поріг гостинного закладу, їх зустрічає привітною посмішкою господарка «Країни дитинства» Ірина Корєва,  приязно супроводжує, запрошує на наступну зустріч і хвилювання, зникає, мов вранішній туман.
      Нарешті, очікувана зустріч, дитячі очі дивляться з безмежною цікавістю, а вихователі Ольга Єргіна та Людмила Швачкіна допомагають зберегти це відчуття до завершення дійства. І тоді, зникає весь світ, лишається лише диво.
  Дошкільнята із задоволенням розказували вірші. Наостанок, залунала запальна пісня «Коли один я вдома», під час якої танцювали усі. Загалом, звучало багато дитячого сміху, отже нашим волонтерам вдалося подарувати дітям не лише віру у чудеса, а й справжнє щастя.      
   Казкові герої, звернулися з проханням читати побільше казок і вірити в їх існування, бо казки живуть поки їх читають діти.




понеділок, 17 листопада 2014 р.

Краєзнавчий музей — місце, де зустрічаються сьогодення і минуле.


     14 листопада 2014 року  учні 7-го та 8-го класів Дудчанського загально освітнього об»єднання  дитячий  садок-школа І-ІІІ ступенів-позашкільний заклад  долучилася до перлин історії рідного краю,відвідавши Нововоронцовський районний  краєзнавчий музей. Проходячи по  залах музею, вони відчули дух пройдених часів : епоха пізньої бронзи, скіфи, сармати, часи Київської Русі, українське козацтво…

Історія заснування Нововоронцовки відкрилася перед екскурсантами новими цікавими фактами. А предмети побуту  і знаряддя праці різних років дали можливість простежити процес удосконалення і розвитку людини. Експонати залу Великої Вітчизняної війни : залишки зброї, документи, фотографії-прямі свідки війни, також не залишили байдужими школярів.
       Експозиції залу новітньої історії порадували око. Тут представлені шедеври народних ремесел, роботи художників, живописців, фотографії трударів  району— всіх тих, кого повною мірою можна назвати творцями історії.
      Діти познайомилися із народним мистецтвом, в якому розкриваються одвічні витоки духовного життя народу, його морально-етичні цінності, художні смаки та ідеали.  Такі екскурсії спонукають до пробудження національної свідомості, виховують любов до рідної землі.

четвер, 13 листопада 2014 р.

Історії епізоди, писані кров`ю по житті


Літа мчать у вічність. І не зупинити,не повернути,не наздогнати їх. Але в пам’яті народній ніколи не згасне подвиг українського солдата, який ціною свого життя захищав рідну землю, виконав обов’язок перед Батьківщиною і назавжди залишився в наших серцях як воїн-герой, воїн-захисник,воїн-переможець.
   З метою вшанування пам’яті  загиблих захисників України, 13 листопада 2014 року в комунальному закладі «Нововоронцовська центральна районна бібліотека» проведено годину мужності «Поки серце в нас живе – ми не стоїмо не колінах» з  учнями 7 класу Нововоронцовської загальноосвітньої школи №2 .
   В ході заходу директор районного краєзнавчого музею В.Тартиця та працівники районної бібліотеки Н.Сисенко та О.Мандрика познайомили школярів із мужніми солдатами - земляками, які в різні роки відстоювали свободу та мир на землі: друга світова й афганська війни.  Розповідь доповнювалася фотоматеріалами музейного фонду,які були представлені на виставці - панорамі  «Історії епізоди, писані кров`ю по житті», відеороликами та презентаціями.   Під час читання Владою Вискуб молитви за українського  воїна присутні ледь стримували сльози.
З надією на мирне майбутнє семикласники заспівали  пісню про Україну, яку підготували з класним керівником Ж.Карпенко.
Часи змінилися, але чоловіки продовжують захищати простори своєї землі, берегти свободу України. Саме зараз в АТО воюють сини-герої. На полі битви – мужні, сміливі, хоробрі воїни. Не шкодуючи власного життя, вони захищають неньку Україну.
 На прикладах подвигу героїв  формується в учнів почуття патріотизму, любові до свого краю, народу та його історії, розвивається  мотивація спрямована на підготовку до захисту Вітчизни. Адже наша сила — в єдності та згуртованості, бо тільки єдність та згуртованість народу робить його непереможним.


 

понеділок, 10 листопада 2014 р.

Україна в ріднім слові та пісні народній


     Українська  пісня - людська порадниця, народна совість і мораль. Вона знаменита своїм винятково-гармонійним поєднанням слів та чарівної мелодії. Здавна, значні події в житті нашого народу, людські почуття озвалися в душі грізною чи ніжною струною кобзи, бандури. 
   10 жовтня 2014 року  до  комунального закладу «Нововоронцовська центральна районна бібліотека», з приводу відзначення дня української писемності та мови, завітали давні друзі - учні  7-А класу  із класним керівником В. Бокою . На літературно – музичний ассамблаж «Україна в ріднім слові та пісні народній» їх запросили вчитель української мови Л.Козир та десятикласники Нововоронцовської загальноосвітньої школи №1.
    Захід розпочався мелодійним співом «нововоронцовського соловейка»             С. Борисової, працівника районного Будинку культури.  Пісні у її виконанні «Діти України» та «Заспіваймо пісню»  розповіли про рідну країну, про єдність та любов, наповнили душу світлим смутком, подарували надію. Потім, старшокласники читали вірші, демонстрували презентації. Увазі школярів були запропоновані відео кліпи, аудіозаписи  пісень у виконанні бандуристів, книжкова виставка « Книга – душа народу».
    Особливо емоційно присутні сприйняли літературно – музичну композицію  «Може,  й Вам колись душу розбудить бандура…»,  презентовану провідним бібліотекарем районної бібліотеки О. Мандрикою.
   Протягом зустрічі,  гості пригадали  нелегку історію України, традиції, обряди наших предків, відчули красу рідного слова, доторкнулися до народної пісні, завдяки якій поринули  у безмежний світ мрій, сподівань, прагнень людини.


 

Слів у мові мільйон, вибирайте найкращі


Рідною прийнято вважати мову нації, мову предків, яка пов’язує людину з її народом, з попередніми поколіннями, їхніми духовними надбаннями.  З метою виконання Указу Президента України,щодо  щорічного відзначення  Дня української писемності та мови і вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця, 7 листопада 2014 року  працівники комунального закладу «Нововоронцовська центральна районна бібліотека»  провели поетичну елегію «Причасти мене розмовою, українською мовою» спільно із вчителем Т. Сисенко та учнями 3-Б класу Нововоронцовської загальноосвітньої школи №1.  Основне завдання заходу- виховання  любові до рідної мови, рідного краю,  почуття поваги до всього свого, українського, бажання розмовляти рідною мовою.

      Під час заходу діти дізналися, що українська мова - наш скарб, без якого не може існувати ні народ, ні Україна як держава, відчули красу і багатство української мови, усвідомили, що без мови немає народу. Школярі декламували вірші, співали пісні, читали книги.

Бібліотекар районної бібліотеки Н. Сисенко познайомила учнів із виставкою - мозаїкою «Барвінкове розмаїття – мови рідної суцвіття». В ході огляду прозвучав заклик :

Вивчайте, любіть свою мову,
Як світлу Вітчизну любіть,
Як стягів красу світанкову,
Як рідного неба блакить…