четвер, 29 січня 2015 р.

Десять йшло проти ста, бо за ними Україна свята

     Біля станції Крути, була написана одна з надзвичайно значуща сторінка історії України, яка стала прикладом у боротьбі за українську незалежність для багатьох поколінь людей і продовжує зараз спонукати до активних дій патріотичну молодь. В 2015 році організовано Всеукраїнську молодіжну кампанію «Пам’ятай про Крути». Працівники комунального закладу «Нововоронцовська центральна районна бібліотека» долучилися до вшанування пам’яті полеглих героїв, створивши 29 січня 2015 року героїко-патріотичну виставку «Десять йшло проти ста, бо за нами Україна свята». Виставка містить друковані матеріали останніх років. Вона викликала інтерес у користувачів різного віку. Бібліотекарі знайомлять відвідувачів із періодичними виданнями, документами, свідченнями очевидців, а також розповідають про   жертовність української молоді того періоду, проводять паралелі з сучасністю.  Безумовно всі без винятку захисники Крут є героями. Тож пам’ятаймо їх святі для нас імена і імена тих, хто загинув пізніше захищаючи незалежність і свободу Батьківщини.


понеділок, 19 січня 2015 р.

День Соборності України

Під поняттям «соборність України» маємо розуміти передусім духовну єдність українців.
Виявом вищої історичної справедливості є Указ Президента про відзначення в Україні 22 січня Дня Соборності.
Сьогодні, на початку 3-го тисячоліття ідея соборності постала з новою нагальністю й силою.
Ми всі різні, але прагнути одностайності у ставленні до Батьківщини – наш священний обов’язок.
Саме тому, сьогодні, 19 січня, у читальному залі Нововоронцовської районної бібліотеки організовано книжкову виставку-альманах «Ми вірим в майбутнє твоє, Україно!», яка закликає вас підтримати й продовжити героїчні досягнення наших предків, виправдати їх сподівання та стати гордістю для наших нащадків.

пʼятницю, 16 січня 2015 р.

Спасибі вам за ці степи


OLYMPUS DIGITAL CAMERAРядки вірша відомого херсонського поета Василя Мелещенка, присвяченого В.І. Литовченку, знаного, шанованого хлібороба Нововоронцовщини, стали назвою інформаційного стенда матеріалів музейного фонду «Спасибі вам за ці степи», оформленого 13 січня 2015 року в комунальному закладі «Нововоронцовська центральна районна бібліотека» до 10-ої річниці від дня його смерті. На матеріалах районного краєзнавчого музею.
Матеріали стенду розповідають користувачам бібліотеки про сповнений працею на землі та служінню людям, короткий і нелегкий життєвий шлях, який випав на долю Віктора Івановича. Свою трудову діяльність він розпочав за направленням у колгоспі «Червонофлотець» на посаді головного інженера. З 1975 року він очолював це господарство до останнього дня свого життя, а це не мало – тридцять років . Протягом цих років багато зусиль довелося докласти на вдосконалення виробництва, організацію праці людей,створення належних умов для них. Та й 90-і роки були складними для сільського господарства в плані реформування. Тут важлива була думка лідера та його авторитет, ділові якості. Він проявив себе як смілива, рішуча, відповідальна і неординарна людина, чудовий спеціаліст та організатор. Про нього в свій час неодноразово писали районна та обласна газети,видано декілька книжок . Віктор Іванович обирався депутатом обласної, районної і сільської рад, головою обласної ради колгоспників, був делегатом ІУ Всесоюзного з’їзду колгоспників. Нагороджений урядовими нагородами: орденами, медалями, присвоєно звання «Заслужений працівник сільського господарства».
Помер В.І. Литовченко 5 січня 2005 року на робочому місці.
Колгосп «Червонофлотець», як і весь район, славився неабиякими успіхами у сільськогосподарському виробництві і займав передові позиції у вирощуванні зернових культур. Хліба завжди було достатньо всім: і колгоспникам, і району та області, і державі, за планом і понад план. Колгоспники жили і трудилися однією дружньою сім’єю і голову колгоспу вважали за батька. Тож сільські трударі довго пам’ятатимуть талановитого керівника, справжнього господаря на землі і чудову людину.