пʼятницю, 10 квітня 2015 р.

Подвиг в ім'я життя

     

В грізний час Другої  світової війни Україна стала ареною запеклих боїв з  нацистсько-фашистськими загарбниками. На захист Батьківщини піднялися десятки тисяч  українців. Вони вписали славні сторінки в літопис визвольної  боротьби  українського народу. То були люди різного віку, але всіх єднало прагнення бачити свою землю вільною, щасливою, квітучою. Воно вело їх вперед, в жорстокі бої, кидало на ворожі укріплення, під хрестаті танки, допомагало виходити переможцями в найтяжчих поєдинках… Не заростає народна стежка до могил тих, хто поліг на полі бою, не дожив до наших днів. Пам'ять про їх подвиги живе і вічно житиме в серцях прийдешніх поколінь. Винятковою мужністю і відвагою були осяяні останні години життя нашого земляка гвардії  молодшого лейтенанта І.М.Бережного, який  уславив себе і Вітчизну своїм останнім подвигом.
З нагоди вшанування пам'яті Героя Радянського Союзу , Івана Михайловича Бережного 8 і 9 квітня 2015 року в музеї Нововоронцовської загальноосвітньої школи №1 відбувся меморіал пам’яті «Геройство збережене  у віках»,  підготовлене  педагогом-організатором Жовтоног Р.П. , класоводами 4-х класів Крепчук Т.Л. , Сащенко І.В., директором районного краєзнавчого музею Тартицею В.Д., бібліотекарем КЗ «Нововоронцовська ЦРБ» Сисенко Н.В.  для учнів 3-х , 4-х класів та їх батьків. Були присутні також  родичі Героя. На заході школярі ознайомилися зі сторінками біографії Бережного, співали воєнні пісні, читали  тематичні вірші та переглянули матеріали презентованої виставки-вшанування «Збережемо пам'ять про Героя», до якої ввійшли матеріали районного краєзнавчого та шкільного музеїв і тематична література  центральної районної бібліотеки.
Велика Вітчизняна війна назавжди залишиться еталоном подвигу і мірилом величі духу. Нащадки бійців відчувають себе причетними до Великої Перемоги, бо вдалося зберегти головне – незримий зв'язок поколінь. Нам у спадок залишився подвиг в ім'я життя.