пʼятницю, 28 жовтня 2016 р.

Сповідь солдатських сердець

ІІ Світова війна – незагоєна рана, яка й досі болить в серцях українців. Немає в країні такої сім'ї, якої не торкнулася війна. Хоча вже минуло понад 70 років від її закінчення, а вона все нагадує про себе болем втрат, знахідками зброї, предметів побуту, пам'яттю очевидців та учасників тих подій.
З нагоди відзначення Дня визволення України від нацистських загарбників, 27 жовтня 2016 року в районному краєзнавчому музеї учні 9 класу Нововоронцовської ЗОШ №1та їх класовода А.Чумак перегортали   незабутні сторінки війни «Сповідь солдатських сердець».
З виставковим фондом залу ІІ Світової війни (який цього року поповнено новими експонатами, наданими А. Селецьким) школярів познайомила директор районного краєзнавчого музею В.Тартиця. Особливо їх зацікавила розповідь про людей, які мешкали в селищі й ходили тими ж вулицях, що і ми, а в час негоди, не вагаючись стали на захист рідної землі.
Про ці страшні роки лихоліття написано багато художніх та документальних творів. Кожна сторінка – це історія про героїзм і самопожертву Воїнів, що наближали  жадану перемогу.  Тож, бібліотекар КЗ Нововоронцовська центральна районна бібліотека» розкриваючи зміст книжкової виставки-настанови «Вчися пишатися своїми предками», повідала присутнім про заповіді,які  залишили нащадкам ті, хто пережив ту страшну незабутню війну.
До цієї ж дати працівники комунального закладу «Нововоронцовська центральна районна бібліотека» 28 жовтня організували виставку - пам`ять «Спогад приходить, мов тихе зітхання».

Мета проведених заходів – нагадати, що не раз намагалися недруги розіп`яти на хресті історії неньку - Україну - вона живе. І зараз, розірвемо пута, якими норовлять скувати нашу волю і високо піднімемо голови, як це одвіку було написано нам на роду.

четвер, 20 жовтня 2016 р.

Музей у відкритому просторі

19 жовтня 2016 року в районному краєзнавчому музеї в рамках всеукраїнського проекту «Музей у відкритому просторі» було організовано  виставку – авторського фото-проекту херсонського фотографа Станіслава Остроуса «Нововоронцовці 100 років тому і тепер» і  краєзнавчий лекторій  «Історичний пікнік». Мешканці селища розглянули та співставили  фотографії односельців, зроблені з проміжком часу у сто років. З цікавими сторінками історії Нововоронцовки та скарбами нашого музею присутніх познайомив керівник проекту Сергій Дяченко. Він детально охарактеризував фото виставки, зупиняючись на цікавих деталях, а також зазначив, що найближчим часом планується експозиція даної виставки в Києві. Креативною і захоплюючою була презентація експонатів музею учнями-екскурсоводами Наталею Калькою та  Аліною Хомою. Козак-реконструктор Андрій Лопушинський, (працівник Херсонського обласного музею) повідав про козацьке минуле Нововоронцовського краю і пригостив присутніх справжнім козацьким кулішем, приготованим  особисто.

    Творча група  проекту та директор музею через реалізацію нових форм проведення масових заходів намагалися досягти поставленої мети - популяризації музейної колекції та залучення більшої кількості поціновувачів краєзнавчих цінностей.
 

 
 

вівторок, 18 жовтня 2016 р.

Безмежне поле поетичного мистецтва

   Поети не обирають епохи, а створюють їх самі. Талант і воля Івана Драча перебороли обставини, підкорили час.  Український поет, перекладач, кіносценарист, драматург, державний і громадський діяч, перший голова Народного Руху України,  Герой України, лауреат державної премії ім.Т.Г.Шевченка  І. Драч писав :  «Люблю повертати людину до сонця, мистецтва, в той казковий Храм Сонця».  І читачі вдячні йому за його золоті промінчики-вірші, які світять яскравою чистотою, небуденністю, радістю зустрічі з новим, прекрасним, незвичайним світом поезії.  В своїх творах митець засуджує фашизм в усіх проявах,  піднімає екологічні проблеми, роздумує над призначенням поета і поезії, красою і потворністю людської душі. 

    В день 80 - річчя від дня народження класика сучасної української літератури, 17 жовтня 2016 року, працівники комунального закладу «Нововоронцовська центральна районна бібліотека» спільно з відвідувачами , перегорнули сторінки його збірок, пригадали цитати з улюблених творів. На абонементі протягом дня діяв календар знаменних і пам`ятних дат «Хронологія часу»: «Безмежне  поле поетичного мистецтва». В експозиції представлені твори письменника видані останніми десятиріччями,  інформація  про творчий і життєвий шлях Івана Федоровича та статті з періодичних видань.  Усі ці матеріали дають право стверджувати, що Іван Драч — постать неординарна в нашій літературі. Адже його творчість — це постійний пошук, постійне новатор­ство,  палання в спразі людяності й краси.

понеділок, 17 жовтня 2016 р.

Стоять сини країни ради миру

Святкування Дня захисника Вітчизни - це данина любові та поваги до всіх людей військової справи, доблесті і честі . З цієї  нагоди, працівники комунального закладу «Нововоронцовська центральна  районна бібліотека» 13 жовтня 2016 року  організували,  виставку-подяку «Я дякую солдатам щиро! Стоять сини країни ради миру!»  .  На ній представлені матеріали, які розкривають    багаті і славні приклади мужності і героїзму оборонців та визволителів рідної землі.  У цей урочистий день бібліотекарі  вшанували тих, хто причетний до високого звання захисника Вітчизни: від вкритих сивиною і увінчаних нагородами фронтовиків, до молоді, героїв ХХІ століття .
 
 

четвер, 13 жовтня 2016 р.

Лине слава козацька

Легендарна Запорозька Січ стала не лише виявом державності українського народу, а й джерелом лицарського духу, воїнської звитяги, палкої любові до рідної землі. Зберігаючи і відроджуючи козацькі традиції та звичаї тих часів, виховуючи школярів у дусі патріотизму і любові до рідної землі, напередодні свята Покрови Пресвятої Богородиці, а відтепер і Дня захисника України, в районному краєзнавчому музеї 12 жовтня 2016 року було проведено історичний екскурс «Лине слава козацька з глибини віків». В ході заходу бібліотекар КЗ «Нововоронцовська центральна районна бібліотека» Н.Сисенко познайомила присутніх з оглядом літератури «України козацька слава»,  а директор музею В.Тартиця  -  з експонатами тематичної виставки. Щоб бути прийнятими в козачата учні 3 класів Нововоронцовської ЗОШ №1 демонстрували свої знання з історії  України, розповідали  вірші, співали пісні.  Справжні козацькі випробування для них підготували кошовий отаман (Р. Мандрика) з господинею (керівник ДАТ «Душа» КУ «Нововоронцовський районний Будинок культури» А.Рокитянська). Школярі змагалися у силі, спритності та влучності. Під час посвяти в козачата діти дали обіцянку: жити чесно, любити свою рідну землю, мову, з повагою ставитися до історії рідного краю, зберігати і продовжувати традиції свого народу. Завдяки зусиллям педагога-організатора Р.Жовтоног,  класоводам Н.Коряченко, Ю.Ярошенко та  батьків екскурс став незабутнім.
 
 

вівторок, 11 жовтня 2016 р.

6 жовтня 2016 року бібліотекар дитячого відділу КЗ «Нововоронцовська центральна районна бібліотека» підготувала для учнів 1-3 класів Нововоронцовської ЗОШ №2 святкову зустріч "Осінній настрій - читання". Розпочалась вона з екскурсії по бібліотеці. Далі  дітей запросили до читальної зали, де вони ознайомилися із святково-ілюстрованою книжковою виставкою «У світі цікавого». Малечі дуже сподобались яскраві пізнавальна книги та журнали, про що свідчила кількість виданої літератури по завершенню заходу.
Під час зустрічі, юні прихильники книги пригадали свята з народного календаря, прикмети осені, розповідали вірші, відгадували загадки, переглянули слайд-презентації , слухали музику осінньої тематики, взяли участь в аукціон  «Овочеві загадки». Неабияку увагу викликала захоплююча вікторина  «Хто я?».

Чудовою винагородою для організаторів, стали слова вдячності від маленьких користувачів та бажання відвідувати бібліотеку частіше.
 

вівторок, 4 жовтня 2016 р.

Вітальні бібліопосиденьки «Золота осінь життя»,до Міжнародного дня людей похилого віку,