понеділок, 24 вересня 2018 р.

Бібліотека - простір громадської діяльності.


Джон Палфрі, професор Гарвардської школи права сказав «Бібліотека є простором, що має надихати громаду на великі мрії та великі звершення. Містам, містечкам, науковим спільнотам усіх форм і розмірів потрібні безкоштовні відкриті громадські майданчики, які бібліотеки - і тільки бібліотеки – здатні створити»
   В Україні активно йде процес трансформації публічних бібліотек. З кожним роком все більше бібліотек надають громадам різноманітні нові послуги на додачу до традиційної книговидачі. Сьогодні, окрім традиційних, впроваджуються інноваційні, модернізовані форми роботи. Серед найбільш популярних – тренінги, які розвивають здібності особистості до пошуку нових знань, творчості, формують новий світогляд.
   В рамках другого етапу навчання проекту Інституту соціокультурного менеджменту "Участь через залучення" з 17 по 19 вересня 2018 року  у місті Львів відбувся тренінг "Діяльність громадських активістів в умовах децентралізації".  На навчання була запрошена провідний методист комунального закладу «Нововоронцовська центральна районна бібліотека» Людмила Зуєнко.  
    На тренінгу розглядалися зокрема такі питання: «Реформа місцевих влад в Україні: можливості, перспективи, загрози. Юридичний зміст реформування місцевих влад», «Децентралізація – європейський аспект», « Роль громадськості в розвитку громад Методологія залучення громадських активістів до процесу»,  «Планування розвитку ОТГ», «Практики впровадження громадських ініціатив» та інші.
 Завдяки майстерності тренерів ІСКМ та наданому інструментарію, учасники поринули в юридичну основу децентралізації, опанували формулу успіху «Влада + громада = результат»,  визначали потреби, ресурси та можливості громади завдяки картуванню та стратегічному плануванню. Представники з майже всіх областей України роз`їхалися в рідні куточки з сталою рішучістю ділитися отриманими знаннями та досвідом із представниками місцевих громад.
      Саме такі заходи надихають на навчання протягом життя та творчість,  відображають бачення нової публічної бібліотеки, доступної у віртуальному і реальному просторі, яка постійно пропонує послуги, що допомагають населенню будувати своє життя і вирішувати проблеми.

Немає коментарів:

Дописати коментар