вівторок, 12 лютого 2019 р.

Пам'ять без кордонів


Люди асоціюють слово «війна» з лихом великого масштабу. Чому ж сьогодні ми продовжуємо чути про страхітливі факти подій на Сході.  Повертаючись додому з афганської війни воїни-інтернаціоналісти свято вірили, що для них назавжди закрилася остання сторінка героїчного і драматичного літопису…   Правда про  цю  війну  прорвалася  скрізь замовчування  віршами  і  піснями  -  трагічними,  світлими, мужніми…  Декілька з них прозвучали на годині мужності   «Пам'ять без кордонів» , яка була проведена 12 лютого 2019 року в Нововоронцовській загальноосвітній школі №1 для учнів 7-Б та 5 класів, з нагоди 30-ї річниці виведення військ з Афганістану.
  За кожним воїном-афганцем – свій життєвий подвиг, своя доля.    Діти підготували повідомлення про наших земляків, яким не судилося повернутися додому.
   Директор Нововоронцовського краєзнавчого музею Валентина Тартиця  познайомила присутніх з  особливостями невідомої нам країни, незвичним укладом життя афгансько­го народу, який регулюється мусульманською релігією, нормами шаріату,  з передумовами виникнення громадянської війни.
         Серед справжнього пекла народжувалися вірші, які згодом ставали піснями. Деякі  на заході продекламували педагог-організатор Раїса Жовтоног та бібліотекар комунального закладу «Нововоронцовська центральна районна бібліотека» Людмила Куковінець.
        Фотодокументальна  віртуальна виставка  «Для нас Ви - істинні герої»,  запропонована бібліотекарем комунального закладу «Нововоронцовська центральна районна бібліотека» Наталею Сисенко, містила відео фрагменти, звуковий супровід, відеоролик, створений на місцевому матеріалі.
   Защемити серця від суму за тими, кого серед нас нема, хто світить нам з небес, змусила літературно – музична композиція «Лист з Афганістану», підготована учасниками бібліотечної волонтерської команди  «Лідер»: Андрієм Потишняком, Ярославом Гринько, Миколаєм Смоляком.       
     Ніхто не думав із воїнів - інтернаціоналістів, що візьме ще колись до рук зброю… Проте, багато з них в цей тривожний для нашої країни час  поповнили ряди захисників в ході Операції об'єднаних сил на Сході України. Ми щиро віримо, що наша ненька Україна вистоїть у цій нерівній, жорстокій і несправедливій боротьбі, витримає цю важку ношу.


Немає коментарів:

Дописати коментар