четвер, 13 лютого 2020 р.

Підсумок роботи галузі культури за 2019 рік.


12 лютого 2020 року на базі комунального закладу «Нововоронцовська центральна районна бібліотека» відбулась підсумкова нарада керівників закладів культури району та бібліотечних працівників сільських бібліотек під головуванням завідувачки сектора культури, молоді та спорту районної державної адміністрації Людмили Ліновської.
Порядком денним було передбачено ряд питань, серед них:
- про підсумки роботи галузі культури району за 2019 рік;
- обговорення плану проведення спільних культурно-мистецьких заходів та заходів з відзначення пам’ятних дат у 2020 році;
- про організацію та проведення районного огляду аматорських колективів в рамках обласного огляду аматорського мистецтва «Перлини рідного краю»;
- про визначення показників та критерії оцінки якості надання культурних послуг закладами культури району у 2020 році;
- про модернізацію бібліотечної сфери району в сучасних умовах на виконання розпорядження голови обласної державної адміністрації від 28.01.2020 року №82 «Про модернізацію бібліотечної сфери Херсонської області в сучасних умовах» та інші.
Завідувач сектора Людмила Ліновська у своєму виступі підкреслила, що за звітний період культурологічне обслуговування населення забезпечували 33 заклади культури: 13 закладів клубного типу, 5 клубів-бібліотек, 13 бібліотек, дитяча музична школа, в якій навчається 112 учнів; районний краєзнавчий “народний” музей, 5 сільських музеїв на громадських засадах. Діяльність галузі в 2019 році забезпечувало 78 творчих працівників серед них 41 це працівники клубних установ, 22 бібліотекарі, 11 викладачів районної дитячої музичної школи, 1 музейний працівник.
На кожній території закладами культури у звітний період проведено заходи з нагоди загальнодержавних пам'ятних та професійних свят: це і до Дня Соборності України, Революції гідності та увічнення пам'яті Героїв Небесної Сотні, Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав, до Дня Чорнобильської трагедії, Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, Дня Конституції України, Дня Незалежності України, Дня державного Прапора України, Дня захисника України, Дня пам'яті жертв голодомору та ін.
Матеріально-технічне забезпечення закладів культури району за 2019 рік покращилось на 1632630,00 грн.
Співдоповідачі бібліотечного, музейного, клубного напрямків роботи та естетичного виховання дітей, а саме Любов Лукіна – директорка комунального закладу «Нововоронцовська центральна районна бібліотека», «Нововоронцовська ЦРБ»; Олена Солонець – заступник директора з навчально-виховної роботи комунального закладу «Нововоронцовська районна дитяча музична школа»; Світлана Бережна – завідуючка відділу культурно-освітньої роботи та організації дозвілля комунальної установи «Нововоронцовський районний Будинок культури»; Валентина Тартиця - директорка районного краєзнавчого музею доповнили своїми виступами про новітні форми роботи, які були запроваджені у 2019 році підзвітними закладами. Виступи супроводжувались відео та відеопроекціями.
Провідний методист комунального закладу «Нововоронцовська центральна районна бібліотека» Людмила Зуєнко професійно у своєму виступі підійшла до теми «Модернізація бібліотек – веління часу!».
Прикладами роботи колег районної бібліотеки та сільських бібліотек доведено, що для користувачів у бібліотеках громад району не створено комфортного та зручного простору для одержання інформації, розвитку інтересів, змістовного спілкування та цікавого дозвілля. Та бібліотекарі вишукують нові креативні підходи у обслуговувані читачів району.
Своїми досягненнями в роботі поділились бібліотечні працівники з сіл Гаврилівка, Новоолександрівка, Дудчани. За допомогою послуги безкоштовного Wi-Fi в селах діти та молодь в цілому отримують доступ до електронних примірників літератури шкільної програми та електронних книг. Також надаються послуги з виготовлення ксерокопій, сканування, друку і т.д.
Сподіваємося, що незабаром у приміщенні кожної бібліотеки буде окремий простір з комп’ютерами та WI-FI зв’язком, як для самостійної роботи, так і для обговорення ідей та ініціатив на локальному рівні, місце для проведення тренінгів, зустрічей з діловими партнерами, реалізації соціальних і освітніх проєктів. Це дасть можливість поєднати комфортну творчу атмосферу з роботою та місцем громадського простору для неформальних зустрічей: інтелектуальних ігор, кінопереглядів, виставок, літературних вечорів, спілкування.
На жаль усі заклади культури не мають сучасного інтер’єру, меблів, музичних та акустичних інструментів, комфортних теплих гурткових кімнат та глядацьких залів.
Сподіваємось, що в недалекому майбутньому влада збільшить фінансування галузі для забезпечення та надання якісних культурних послуг закладами культури району.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар